Verdachte VVD'ers niet geroyeerd

Redactie

VVD-politici die worden verdacht van een strafbaar feit, hoeven niet te worden geschorst door het partijbestuur. Een motie waarmee een groep VVD'ers dit wilde afdwingen, is zaterdag op een VVD-congres in Maarssen verworpen.

Ruim 87 procent van de aanwezige VVD'ers stemde tegen de motie, die was ingediend naar aanleiding van de affaire rond de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey, die wordt verdacht van corruptie en desondanks op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad wil. Volgens de indieners moet het hoofdbestuur in dergelijke gevallen politici het VVD-lidmaatschap kunnen ontnemen.

Het bestuur vond de motie te ver gaan. Wel komt er de mogelijkheid om VVD-politici te royeren als er sprake is van 'aantoonbare ernstige integriteitsschendingen'. Dit staat in de plannen rondom integriteit die partijbestuur zaterdag officieel heeft gepresenteerd.

In de plannen staat verder dat alle politiek actieve VVD'ers een integriteitsverklaring moeten ondertekenen. Ook krijgen zij allemaal een lijst vragen over onder meer nevenfuncties en integriteitsschendingen uit het verleden. Verder komt er meer aandacht voor integriteit in trainingen en cursussen binnen de partij, en komen er op alle niveaus vertrouwenspersonen.

Een permanente commissie gaat binnen de partij gevallen van integriteitsschending onderzoeken. De commissie gaat ook het hoofdbestuur adviseren over hoe ermee om te gaan. Ook kunnen VVD'ers bij de commissie advies inwinnen over concrete situaties.

"Het hoofdbestuur wil er geen enkele twijfel over laten bestaan dat de VVD integriteit beschouwt als een sine qua non voor allen die onze partij vertegenwoordigen", zei partijvoorzitter Benk Korthals in zijn congrestoespraak.

Behalve de zaak-Van Rey heeft de VVD ook te maken gehad met affaires rondom de voormalige Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers en de Schiedamse oud-burgemeester Wilma Verver.