FOK!filmtips van de dag: Zwartboek

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

In 2001 deden vijf zigeunerbands, bestaande uit in totaal 35 muzikanten, mee aan een wervelende concerttour. De bands maken muziek die uiteenloopt van Flamenco-dans tot Roemeense ballades en noord-Indiase folk, maar wat ze delen en wat hen bindt, is de cultuur van de Roma. Ze kregen staande ovaties, uitverkochte zalen en geweldige recensies. Hun optredens werden toegejuicht in de Verenigde Staten en Europa. De camera volgt deze concerttour en bezoekt daarna de artiesten thuis in Spanje, Macedonië, Roemenië en India.

Gypsy Caravan - voluit getiteld When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan - is een unieke reis door zigeunermuziek en -cultuur. Vibrerende scènes van muziek en dans worden onderbroken door intieme, trieste en vrolijke off-stage momenten. Want waar een traditionele concertfilm backstage beelden vertoont, zien we in deze documentaire het leven van de artiest thuis. Te zien om 16.00 uur op CANVAS.

Shrek, een ogre, is de onwerkelijke held in dit indrukwekkende animatiespektakel. Hij woont in een moeras, waar de kwaadaardige Lord Farguard op een dag de alle bewoners van het sprookjesland verbant. Om zijn moeras weer voor zichzelf te hebben, moet Shrek een prinses bevrijden die bewaakt wordt door een vuurspuwende draak. Hierbij wordt hij geholpen door Donkey, een ezeltje dat hem mateloos irriteert maar het allemaal goed bedoelt Met de stemmen van grote sterren als Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz en John Lithgow. Te zien om 20.00 uur op SBS6.

Wanneer het onderduikadres van de mooie joodse zangeres Rachel Steinn, een rol van Carice van Houten, per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze, vertolkt door Sebastian Koch. Bij een mislukte poging om een groep verzetslieden te bevrijden, wordt Ellis zowel door het verzet als door de Duitsers als verrader aangewezen. Ze moet opnieuw onderduiken en kan alleen maar wachten op de bevrijding. Maar zal zij daarna nog wel in vrijheid kunnen leven? Zwartboek is te zien om 22.00 uur op Nederland 1.

De Ierse hongerstaker Bobby Sands zat in 1981 in de beruchte H-blokken van de Maze-gevangenis in Noord-Ierland. De gevangenen kwamen in opstand tegen de barre omstandigheden in de gevangenis. Dit is het verhaal van de laatste zes weken uit het leven van Sands.

Dit indringende drama is het speelfilmdebuut van beeldend kunstenaar Steve McQueen. De in Amsterdam woonachtige Brit werd op het Filmfestival van Toronto bekroond met de Discovery Award en mocht in Cannes de Gouden Camera mee naar huis nemen. Ook hoofdrolspeler Michael Fassbender, die vele kilo's verloor voor deze rol, werd overladen met prijzen. Hunger is te zien om 00.15 uur op Nederland 2.

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 12 Rounds, Ghost Rider, Endeavour, De Kollega’s Maken De Brug, Silk, Conspiracy Theory, Ninja Assassin, 13, Punisher: War Zone, Tulpan, The Bank Job, The Man Who Fell to Earth, Welcome Home, Roscoe Jenkins, Eagle Eye, Lars and the Real Girl en The Wackness zijn vandaag ook op je kijkbuis te zien.