Santos zinspeelt op snelle verkoop Neymar

Maarten (rubbereend)

De komst van Neymar naar Europa is aanstaande. Santos, de club waar het grootste Braziliaanse talent op dit moment onder contract staat, lijkt van plan hem zo snel mogelijk te verkopen. Barcelona is de meest serieuze kandidaat. De directie van de club kwam woensdag bijeen om de mogelijkheden voor een transfer te bespreken.

Barcelona heeft volgens Braziliaanse media in de eerste onderhandelingen rond de twintig miljoen euro geboden. Deze aanbieding werd door Santos woensdag bij monde van vice-president Odílio Rodrigues afgewezen. "We hebben het voorstel geanalyseerd en het voldeed niet aan onze wensen. Het was de enige concrete aanbieding die op tafel lag", liet hij weten.

Naast Barcelona azen ook Real Madrid, dat vertegenwoordigers naar Santos heeft gestuurd, en Manchester City op de diensten van de 21-jarige Neymar.

De kans dat Neymar zijn contract tot de zomer van 2014 gaat uitdienen, zoals de voetballer zelf altijd heeft aangegeven, wordt dan ook steeds kleiner. De reden hiervoor ligt niet bij Neymar, maar bij de club. De speler heeft volgend jaar zomer honderd procent van de verkooprechten in eigen bezit. Dit betekent dat Santos dan geen enkele cent zal ontvangen voor de zelf opgeleide speler.

Wanneer Santos de verkoop deze weken regelt, heeft de club recht op 55 procent van de verkoopwaarde. De andere 45 procent van de rechten ligt bij investeerders. De afkoopsom van Neymar staat op 65 miljoen euro, maar Santos is naar verluidt bereid om de aanvaller te laten gaan voor 50 miljoen euro.

De 21-jarige Neymar bevestigde de gesprekken met Barcelona, maar bleef op de vlakte over zijn toekomst. "Ik ben uitermate tevreden met mijn leven op dit moment en ben er van overtuigd dat alles goed gaat komen." Neymar opent komende zondag met Santos de Braziliaanse competitie met een duel tegen Flamengo. Eerder deze week liet Carlos Alberto Parreira, technisch directeur van het Braziliaans nationale team, zich tijdens een interview ontvallen dat Neymar het heeft gehad met de gekte rond zijn persoon in Brazilië. "Hij wil graag weg. Dat is ook het beste wat hij kan doen. Het is goed voor zijn loopbaan en voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft een hele grote toekomst."

Terwijl het vertrek van Neymar een kwestie van tijd lijkt, heeft Santos met Robinho al een vervanger op het oog. De speler staat nog onder contract bij AC Milan, maar komt daar nauwelijks aan spelen toe. Santos wil de 29-jarige aanvaller, die nog een contract heeft voor één jaar, komende zomer losweken bij Milan.