[Play-offs] Uitslag FC Utrecht - sc Heerenveen

Boris (borisz)

FC Utrecht heeft de finale van de play-offs bereikt door een 2-0 overwinning op sc Heerenveen. Goudhaantje Jens Toornstra was de grote man aan Utrecht-zijde. FC Utrecht had de beste papieren voor dit duel door de eerdere 1-0 overwinning in Friesland.

De thuisploeg deed zichzelf na tien minuten direct een groot plezier in de persoon van Jens Toornstra. Het kruit in zijn rechterschoen ontplofte toen hij een vrije trap van dertig meter in de kruising liet inslaan als een bom. Even later was Cedric van der Gun dicht bij de 2-0, maar hij wist Kristoffer Nordfeldt niet te passeren. Halverwege de eerste helft moest Nordfeldt toekijken hoe Mike van der Hoorn vrij mocht inkoppen, maar hij zag de bal nipt langs het doel gaan. Het enige wapenfeit van Heerenveen in de eerste helft was een vrije trap van Hakim Ziyech, die simpel gepareerd werd door Robbin Ruiter.

Vlak na rust gooide Heerenveen bijna de eigen ruiten in. Toornstra gaf een voorzet van rechts en Heerenveen-verdediger Jeffrey Gouweleeuw werkte de bal met buitenkant voet maar net langs zijn eigen doel. Heerenveen sprong slordig om met de weinige kansen die het kreeg. Na 63 minuten stuurde Pele van Anholt zijn ploegmaat Rajiv van la Parra diep. Hij bediende Yassine El Ghanassy op zijn wenken, maar die wist van dichtbij de bal niet richting doel te krijgen.

De grootste kansen van de tweede helft waren voor het veel sterkere FC Utrecht. Toornstra krulde een vrije trap naast de verkeerde kant van de paal. En een goal van Utrecht werd afgekeurd omdat het schot van Tommy Oar via Nana Asare - die buitenspel stond - in het doel vloog.

Acht minuten voor tijd gooide Toornstra het duel in het slot met zijn tweede goal. Na een goede combinatie aan de rechterkant gaf Mark van de Maarel de bal voor. Via een deflectie van Jacob Mulenga kwam de bal bij Toornstra, die via Nordfeldt de 2-0 binnenschoot.

FC Utrecht gaat terecht door naar de finale van de play-offs en treft daarin FC Twente. Die ploeg plaatste zich eerder ten koste van FC Groningen.