[Pro League] Anderlecht na thriller landskampioen van België

Boris (borisz)

John van den Brom kan zijn eerste hoofdprijs als trainer vieren. Met Anderlecht hield hij Zulte-Waregem met 1-1 af in een bloedstollende titelstrijd. Het is Anderlechts 32ste titel. Anderlecht had aan een gelijkspel genoeg door de twee punten voorsprong. De ploeg begon sterk aan de wedstrijd, maar wist geen grote kansen af te dwingen.

Zulte-Waregem deelde een aantal speldenprikjes uit via Thorgan Hazard (het broertje van Eden). Anderlecht-doelman Silvio Proto hield zijn doel schoon. Op slag van rust ontsnapte Zulte-Waregem. Bram Nuytinck kopte een bal krachtig op doel, maar het leer spatte uiteen op de lat boven Sammy Bossut.

Tien minuten na rust profiteerde Zulte-Waregem van het soms knoeierige spel van Anderlecht. De voorzet van Mbaye Leye kwam terecht bij Jens Naessens en hij kopte de 0-1 binnen door Proto op het verkeerde been te zetten. Lang kon Zulte echter niet genieten van het virtuele eerste kampioenschap. Drie minuten later maakte Anderlecht namelijk alweer gelijk. Lucas Biglia had een beetje geluk toen zijn vrije trap via Leye in het doel belandde.

Anderlecht maakte het tien minuten voor tijd nog onnodig spannend in een fysieke slotfase. Het licht ging volledig uit bij Cheykhou Kouyate die vanuit het niets Naessens onderuit schoffelde en terecht rood kreeg.

De ploeg van trainer Mario Been, Racing Genk, had nog een kans op directe plaatsing voor de Europa League. Daarvoor moesten ze met twee goals verschil winnen bij Club Brugge. Die ploeg stelde de derde plek echter veilig door een goal van Carlos Bacca, na goed voorbereidend werk van Eidur Gudjohnsen en Victor Vázquez.

Door het behalen van de vierde plek moet Racing Genk een play-offduel spelen om een plek in de Europa League. De tegenstander daarin is AA Gent, dat het sterkste bleek in Play-Off 2.