Arrestatie in kwestie aanbesteding politieauto's

Redactie

Een medewerker van de politie is aangemerkt als verdachte in de kwestie rond de aankoop van nieuwe politievoertuigen. De medewerker is lopende het onderzoek van de rijksrecherche op non-actief gesteld. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer.

Onderzoek in opdracht van Opstelten wees vorig jaar uit dat de aanbesteding van de dertienduizend voertuigen een stuk efficiënter had kunnen verlopen. Het onderzoek werd ingesteld nadat enkele bedrijven die hoopten de opdracht binnen te slepen kritiek uitten op de aanbestedingsprocedure.

Volgens de critici waren de voorwaarden van de aanbesteding zo opgesteld dat de keuze uiteindelijk wel moest vallen op Volkswagen-importeur PON uit Amersfoort. Het onderzoek wees echter uit dat de Nederlandse overheid zich bij de aankoop van de nieuwe politievoertuigen aan de Europese regels voor aanbestedingen heeft gehouden, maakte de minister in februari 2012 bekend.

Wel waren er tijdens het onderzoek 'vermoedens van een gebrek aan integriteit geuit' over een aantal bij naam genoemde politiemedewerkers. De politie heeft die zaken verder opgepakt.

Waarvan de politiemedewerker precies wordt verdacht, meldt Opstelten niet. Wel laat de minister weten dat gezien het aflopen van de eerste contractstermijn aan het einde van volgend jaar, de politie in maart een evaluatie van het lopende contract is gestart.