Corruptie-VVD'er geen lijstduwer

anoniem_22072019025900

De VVD in Roermond heeft het besluit om Jos van Rey lijstduwer te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 opgeschort. In november wordt de kandidatenlijst vastgesteld, dan wordt een besluit genomen door de lokale afdeling van de VVD. Dat laten de liberalen zaterdag weten.

Deze week werd bekend dat Van Rey lijstduwer zou worden in Roermond. De politicus is in opspraak vanwege verdenking van corruptie. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek.

"De VVD is niet gebaat bij een discussie op basis van onderbuikgevoelens en zonder kennis van feiten", meldt het bestuur van de VVD in Roermond in een persbericht.

In november is het meer dan een jaar geleden dat de verdenkingen tegen Van Rey bekend werden. Het bestuur denkt dat dat voldoende tijd moet zijn om zaken af te ronden en duidelijkheid te verschaffen over de zaak van Van Rey door het Openbaar Ministerie. Mocht het OM in november echter nog steeds met niets zijn gekomen, dan neemt de Roermondse VVD-afdeling 'haar eigen verantwoordelijkheid'.

In de verklaring wordt fikse kritiek geuit op de wijze waarop het nieuws over het voorgenomen lijstduwerschap van Van Rey is ontvangen. "Nog voordat iemand daadwerkelijk van iets concreets is beschuldigd, worden de messen geslepen, zijn oordelen geveld en heeft men het over rigoureuze maatregelen. Er werd zelfs over royement gesproken."

Het bestuur stelt dat die reactie echter niet gebaseerd is op feiten, aangezien ook Van Rey nog niet eens zou weten wat er precies aan de hand zou zijn. "Dus de criticasters baseren zich bij hun uitlatingen op verdenkingen en verdachtmakingen."

Ook verdachten hebben volgens het lokale VVD-bestuur rechten. "Dat sommige VVD'ers zonder kennis van zaken hier anders over denken en durven spreken is op zijn zachts gezegd betreurenswaardig. Men zou als rechtgeaarde liberaal beter moeten weten."

Op het OM uit het bestuur eveneens fikse kritiek. Volgens het bestuur laat het OM het in de zaak van Van Rey 'behoorlijk afweten'. "In de aangezwengelde zaak is ook na maanden nog steeds niets concreets vernomen. Er is niet eens een beschuldiging op schrift gesteld. Het lijkt erop dat het OM de afhandeling vertraagt. Waarom? Om hem te belemmeren zijn politieke rentree te maken? Wie kwaad wil denken zou het haast gaan geloven."