'Vrouwenrechten zijn niet islamitisch'

anoniem_22072019025900

Conservatieve leden van het Afghaanse parlement hebben zaterdag een wetsvoorstel tegengehouden die tot doel had de rechten van vrouwen te beschermen en geweld tegen vrouwen te voorkomen. Sommige parlementsleden beweren dat delen van het voorstel in strijd zijn met de islamitische leerstellingen. Ook zou het wetsvoorstel vrouwen aanmoedigen om seks buiten het huwelijk te hebben. Duidelijk is dat het onderwerp vrouwenrechten nog altijd een heet hangijzer is.

Khalil Ahmad Shaheedzada, een conservatief parlementslid namens de provincie Herat, zei dat het wetsvoorstel kort nadat het was voorgelegd aan het parlement weer werd ingetrokken. Religieuze partijen verzetten zich fel tegen het wetsvoorstel omdat het niet islamitisch zou zijn. "Over dingen die indruisen tegen de islamitische wet hoeven we niet eens te praten", aldus Shaheedzada.

De wet is eigenlijk al sinds 2009 van kracht, toen de president een decreet daartoe uitvaardigde. Het wetsvoorstel is nu echter voorgelegd aan het parlement, omdat parlementariër Fawzia Kofi, een vrouwenrechtenactiviste, de wet wil schragen met parlementaire steun. Ze wil daarmee voorkomen dat een toekomstige president de wet weer kan terugdraaien.

In de wet staat onder andere dat het verboden is om kinderen uit te huwelijken. Ook is het niet toegestaan om vrouwen te verkopen om conflicten op te lossen. Bepaalde vormen van huiselijk geweld worden in de wet aan banden gelegd en als een vrouw verkracht is, dan is het niet langer mogelijk om de vrouw aan te klagen voor overspel of ontucht.

"We willen het decreet omzetten naar een wet en hier de steun van het parlement voor krijgen", zei Kofi. "Helaas zijn er enkele conservatieve elementen die tegen de wet zijn. Waar ik erg teleurgesteld over ben, is dat ook vrouwen zich hebben verzet tegen de wet." In het Afghaanse parlement zitten meer dan zestig vrouwen.

Nasirullah Sadiqizada Neli, een conservatief parlementslid uit de provincie Daykundi, zei dat vooral het gebruik om vrouwen aan te klagen voor overspel na verkrachting niet mag verdwijnen, omdat dat volgens hem tot sociale chaos zal leiden. Hij meent dat vrouwen zich te buiten zullen gaan aan seks buiten het huwelijk, in de wetenschap dat ze altijd kunnen zeggen dat ze verkracht zijn als ze betrapt worden.

Shaheedzada meent dat de wet aanzet tot promiscuïteit onder vrouwen. Volgens hem is de wet een weerspiegeling van westerse waarden, die in Afghanistan niet gelden. "Vrouwen lopen weg van hun mannen, meisjes lopen weg van huis. Dit soort wetten brengt ze op deze ideeën."