"Liever Van Gaal bij Jong Oranje"

Tiede-Jan Breevaart

Voetbalanalist Wim Kieft vindt dat de KNVB een fout heeft gemaakt door niet Louis van Gaal naar het EK 2013 met Jong Oranje te sturen. De gepeperde mening van Kieft komt een dag nadat bondscoach Cor Pot zijn selectie bekendmaakte.

Hij had liever Van Gaal op de trainersstoel gezien vanwege zijn kwaliteiten, zegt hij in zijn column voor De Telegraaf. "Van Gaal heeft bewezen jonge spelers te kunnen ontwikkelen. Hij onderkent de processen tijdens zo’n jeugd-EK en weet hoe hij dit moet aanpakken. Onder andere in het belang van de ontwikkeling van de individuele speler. Daarom is het ontbreken van Van Gaal jammer en zelfs een gemiste kans met het oog op de toekomst."

"Dit Jong Oranje is het beste wat je als Nederland voetballand in deze belangrijke leeftijdscategorie te bieden hebt. Daar hoort de beste man voor de ‘job’ voor aangesteld te worden door de KNVB", aldus Kieft, die ook al vooruit kijkt naar 2014.

"Ook richting het WK volgend jaar in Brazilië, waar Van Gaal met een groot deel van deze selectie van Jong Oranje aan de aftrap zal verschijnen.Want uiteindelijk is de persoonlijke ontwikkeling van een international op zo’n jeugdtoernooi namelijk veel belangrijker dan Europees kampioen worden. Ongeacht het resultaat in Israël is het EK voor Jong Oranje in mijn optiek al bij voorbaat een gemiste kans door de KNVB."