Leven schrijver Solzjenitsyn verfilmd

Sanne (Syth86)

Cyrus Nowrasteh gaat een film maken over het leven van de Russische schrijver en dissident Aleksandr Solzjenitsyn. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De Amerikaanse Nowrasteh is bekend van het drama The Stoning of Soraya M. uit 2008. Hij schrijft het scenario van de film over de Rus die in 2008 overleed samen met zijn vrouw Betsy Giffen.

De film is gebaseerd op de biografie die D.M. Thomas' Orwell schreef over de dissident. "Het is een privilege om het moedige verhaal van hem te vertellen", laat Nowrasteh weten in een verklaring. "Miljoenen hebben geleden en zijn gestorven in de kampen van de Sovjet-Unie", gaat hij verder. "Als overlevende nam hij voor zijn verhaal te vertellen."

Solzjenitsyn ontving in 1970 de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn meest bekende werk is De Goelag Archipel over de werkkampen van de Sovjet-Unie. Hij werd in 1974 gearresteerd en uitgewezen, door zijn openlijke kritiek. Zijn vlucht bracht hem uiteindelijk naar de Verenigde Staten. Hij keerde in 1994 terug naar Rusland.

Wanneer de film over het leven van Solzjenitsyn wordt uitgebracht, is nog onbekend.