'Minder gemeentesteun voor profclubs'

MarcusViridis

Gemeenten verlenen minder steun aan de profvoetbalclubs van Nederland. Dat schrijft de NOS zaterdag. De omroep sprak 29 van de 31 gemeenten met een betaaldvoetbalclub. Vier daarvan zeggen financiële steun te bieden. Dat is een forse daling ten opzicht van drie jaar geleden. Toen ging het nog om zestien gemeenten.

De vier gemeenten die hun profclub ondersteunen zijn Enschede, Maastricht, Dordrecht en Helmond Sport. Zij staan garant voor een lening of verleenden een hypotheek. Maastricht schold MVV in 2010 een schuld van 1,7 miljoen euro kwijt.

De laatste jaren zijn gemeenten steeds minder happig om profclubs financiële steun te verlenen. In sommige gevallen komt dat omdat clubs boven hun stand leven en iedere paar jaar aankloppen voor hulp.

Daarnaast is de Europese Commissie strenger aan het controleren op verboden staatssteun aan voetbalclubs. Op dit moment wordt van vijf Nederlandse gemeenten onderzocht of ze zich schuldig hebben gemaakt aan het verlenen van staatssteun.

Negentien gemeenten antwoorden onomwonden nee op de vraag of ze bereid zouden steun te verlenen aan hun clubs. Negen gemeenten weten dat niet of laten het afhangen van het specifieke geval. Almelo is wel bereid, maar wil alleen de bouw van een nieuw stadion ondersteunen.

Den Bosch (FC Den Bosch) en Almere (Almere City FC) werkten niet mee aan het onderzoek.