Nigel Farage heeft ruzie met Schotten

Ser_Ciappelletto

Nigel Farage, europarlementariër voor de rechtsconservatieve UK Independence Party (UKIP), verhitte internationaal de gemoederen met z'n uitgebreiden aanvallen op de EU. In eigen land is hij echter ook niet overal populair. Dat bleek wel toen hij in Schotland kwam: daar werd hij belaagd door demonstranten.

Farage kwam gisteren van een persconferentie af, toen hij belegerd werd door een groep studenten die 'uitschot' scandeerde. Farage probeerde nog in discussie te gaan. Een student die hem van racisme beschuldigde, beet hij toe: "Je bent toch niet zo intelligent als je eruit ziet." Maar al snel werd hij een pub in gejaagd, en even later moest hij door de politie worden opgehaald.

Maar later sloeg hij verbaal terug. In een telefonisch interview met Good Night Scotland zei hij zich er niets van aan te trekken: "Het feit dat een groep fascistisch tuig en uitschot van zo'n 50 man verschijnt en niet bereid is om naar het debat te luisteren, ik weiger te geloven dat zij de Schotse publieke opinie vertegenwoordigen."

Hij zette het 'debat' voort door te stellen dat hij gisteren zelf heeft ingezeien dat sommige onderdelen van het Schotse nationalisme veel op fascisme lijken: "De woede, de haat, het snauwen, het vloeken, het is allemaal verbonden met een verlangen om de Union Jack [de vlag van het VK] te verbranden."

Het interview was echter snel weer voorbij. Toen de presentator doorvroeg naar het gebrek aan steun voor de UKIP in Schotland en Farage ondervroeg over zijn gebrek aan kennis van de Schotse politiek, gooide Farage de hoorn op de haak. Vervolgens zei hij tegen het BBC-programma Today dat hij het interview 'beledigend' vond.

Ook de demonstranten hebben van zich laten horen. De president van de Studentenraad van de Universiteit van Edinburgh, die zelf meedeed met het protest is het daarmee eens: "We hebben het protest tegen Farage georganiseerd omdat we denken dat de beleidspunten van de UKIP fundamenteel verwerpelijk zijn."

Een andere organisator van het protest voegde toe: "Dit ging over het bestrijden van iemand wiens partij maandenlang ongehinderd haar racistische, seksistische en homofobe gal heeft gespuwd."

De Scottish National Party (SNP) heeft zich ook niet onbetuigd gelaten. Leider van de partij en Schotse Eerste Minister Alex Salmond beschuldigde Farage van een 'haatcampagne'. Een woordvoerder van de SNP zei: "Iedereen die het interview met Farage op de BBC gehoord heeft, zal denken dat hij volledige de draad kwijt is."