Brussel wil af van hervulbare olijfolieflesjes

Redactie

Restaurants mogen als het aan de Europese Commissie ligt volgend jaar geen hervulbare olijfolieflesjes meer voorschotelen aan klanten. Dat maakte een woordvoerder van de commissie vrijdag bekend. Olijfolie in restaurants mag dan alleen nog in wegwerpflessen worden geserveerd met een correct label.

Reden voor de ban is volgens de woordvoerder dat veel consumenten door de flesjes kunnen worden bedrogen met goedkopere olijfolie. Ook zouden niet-hervulbare flessen hygiënischer zijn. "We beschermen op deze manier consumenten", stelt de zegsman. Het verbod zou zijn ingesteld op aandringen van landen met veel olijftelers.

De CDA-fractie in het Europarlement wijst het verbod af. "Europa moet zich hier absoluut niet mee bemoeien", zegt Esther de Lange. "Inderdaad wordt er fraude gepleegd met olijfolie. Maar we moeten de sjoemelende handelaren aanpakken, niet elke restauranthouder in Europa."

Volgens het CDA is de consument helemaal niet gebaat bij de regel. "Ik denk dat de rekening hoger uitvalt als er steeds nieuwe flesjes olijfolie op tafel komen. Laat Europa het probleem bij de bron aanpakken, en zich niet met deze details bemoeien."

Volgens de commissie zijn er overigens geen plannen om iets dergelijks te doen met verpakkingen voor boter, zout, peper en andere producten die doorgaans zijn te vinden op de tafels van Europese restaurants.