Greenpeace vecht herstart kernreactoren België aan

Redactie

Greenpeace dagvaardt de Belgische regering omdat die instemt met de herstart van twee stilgelegde kernreactoren. De reactoren Doel 3 en Tihange 2 zijn door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) veilig bevonden. De regering in Brussel liet vrijdag weten het advies van het FANC te zullen volgen, melden Belgische media.

Greenpeace beschuldigt de regering van premier Elio Di Rupo van nalatigheid. Zij zou de bevolking, door geen stokje te steken voor de herstart van de reactoren, niet voldoende beschermen. Volgens de milieuorganisatie is de veiligheid van de reactoren helemaal niet verzekerd en ontbreekt het nog altijd aan degelijke rampenplannen.

De beide reactoren zijn al bijna een jaar gesloten. Reactor 3 van de kerncentrale in Doel, dat even ten noorden van Antwerpen ligt, werd in juni vorig jaar stilgelegd. Bij routinecontroles was vastgesteld dat de huid van de reactor mogelijk scheurtjes vertoonde. Reactor 2 in Tihange, niet ver van Hoei, volgde twee maanden later. De huid van beide reactoren is gemaakt door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM).