Advocaat neonaziproces begroet met poep

Redactie

Met poep en urine besmeurde voordeuren en nazileuzen op de ruiten: sinds Duitse neonazi's terechtstaan voor de zogenoemde Dönermoorden moeten hun tegenstanders het ontgelden. Behalve tegen antifascistische actievoerders richten de geestverwanten van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) zich ook tegen de advocaten van een slachtoffer van hoofdverdachte Beate Zschäpe en haar kompanen.

Maandagochtend stond de advocaat van een zogenaamde nevenaanklager voor een met ontlasting opgeverfde kantoordeur, schreef de Süddeutsche Zeitung vrijdag. Het was de zevende aanval van vermoedelijke neonazisympathisanten op rij, maar voor het eerst was een slachtoffer van de racistische moordcampagne het doelwit.

Woensdagavond bekogelden onbekenden het huis van enkele uitgesproken racismebestrijders met zakjes zwarte en rode verf. Eerder moesten al drie wooncommunes het ontgelden. De bewoners werden vergast op rauwe eieren, in enkele vensterruiten werden extreemrechtse leuzen gekrast en andere gingen aan diggelen. Het kantoor van vluchtelingenwerk Beieren overkwam afgelopen week iets soortgelijks.

De politie zoekt de daders in uiterst rechtse hoek, maar heeft nog geen aanhoudingen verricht.

De 38-jarige Zschäpe, een kopstuk van de extreemrechtse terreurorganisatie NSU, staat in München terecht voor haar aandeel in de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. De NSU bleef onopgemerkt door inlichtingen- en opsporingsdiensten en kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan.