Directie en ondernemingsraad NRC ruziën verder

Redactie

De directie en de ondernemingsraad van NRC Media kunnen het niet eens worden over de conclusies van het onderzoek naar het uitkeren van 12,5 miljoen euro aan dividend aan de aandeelhouders. Beide partijen hebben de medewerkers van het mediabedrijf daarover woensdag ingelicht.

Vorig jaar ontstond onder de werknemers onrust over het miljoenenbedrag. Ze vonden de winstuitkering ongepast in tijden van ontslagen, tegenvallende advertentie-inkomsten en de onzekere financiële toekomst van het krantenbedrijf.

De uitkering is volgens de ondernemingsraad in strijd met de financiële afspraken die zijn gemaakt ten tijde van de overname door grootaandeelhouder Egeria in 2009/2010. Die afspraken werden gemaakt na het debacle met de Britse investeerder Apax, die voormalig NRC-uitgever PCM opzadelde met hoge schulden. "Dat soort 'grepen in de kas' mochten nooit meer voorkomen", schrijft de raad.

De directie stelt dat er sprake is van een verschil van interpretatie over het begrip 'eigen vermogen'. De afspraken waren niet goed op papier gezet, maar dat gaat alsnog gebeuren, belooft de directie. De directie benadrukt dat NRC Media een kerngezond bedrijf is.

De ondernemingsraad noemt deze 'nieuwe opstelling' van de directie 'absurd en schrikbarend'. De ondernemingsraad beraadt op verdere stappen.