UEFA verder met extra arbiters

Maarten (rubbereend)

De UEFA posteert ook in de toekomst bij belangrijke wedstrijden extra arbiters achter de doellijn. Sinds de invoering enkele jaren geleden is het aantal foute beslissingen duidelijk afgenomen, stelde oud-scheidsrechter Hugh Dallas woensdag tevreden vast tijdens een presentatie namens de UEFA in het hoofdkantoor van Fifpro in Hoofddorp.

De extra assistenten werden voor het eerst ten tonele gevoerd in de Europa League in het seizoen 2009-2010. In de jaren daarna kwamen ook de Champions League en het EK voetbal aan de beurt.

De aanstaande invoering van doellijntechnologie maakt de 'extra ogen' aan de achterlijn niet overbodig, beweert Dallas. "Het is een misverstand dat de extra assistent alleen maar moet kijken of de bal wel of niet de doellijn heeft gepasseerd. Dat is niet eens zijn belangrijkste taak." De Schotse oud-arbiter wijst vooral op andere voordelen. "Het trekken aan shirts bij vrije trappen en corners is flink teruggedrongen. Net als het aantal schwalbes."

Met buitenspel mogen de assistenten zich in principe niet bemoeien. Toch nemen ze de grensrechter veel werk uit handen. "De grensrechter hoeft zich alleen nog maar te focussen op buitenspel. Bij het afgelopen EK werden daardoor 95,9 procent van de buitenspelsituaties goed beoordeeld." Dat het dit seizoen in de Champions League regelmatig mis ging, is Dallas bekend. "Het blijft mensenwerk. We zullen ook de onjuiste beslissingen goed evalueren."

De UEFA hoopt dat ook in de nationale competities vaker met extra arbiters zal worden gewerkt. "Dat hoeft niet in alle wedstrijden te zijn. Het mag ook selectief gebeuren. Als er financiële drempels zijn, zijn wij graag bereid om met de nationale bonden mee te denken."