[PL Darts] Voorbeschouwing finaledag

Tom (Nappie-Oleon)

Vandaag is het finaledag van de Premier League of Darts. De beste dartscompetitie ter wereld wordt traditioneel in Londen afgesloten. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn eerste en tweede geworden en treffen in de halve finales derhalve respectievelijk James Wade en Phil Taylor. Het spektakel is uiteraard live te zien op RTL7 en via de livestream van RTL7darts.nl, vanaf 20.00 uur. Voor de finaledag leggen we anders dan normaal de finalisten afzonderlijk op de meetlat.

Michael van Gerwen 

Woonplaats Boxtel, Nederland PDC WK finale 2013
Leeftijd 24 World Masters winst 2006
Bijnaam Mighty Mike World Grand Prix winst 2012
PDC ranking 2 Grand Slam of Darts finale 2012
Verdiensten £660,804 World Darts Trophy halve finale 2006
9-darters 4    

  

Van Gerwen heeft met speels gemak de laatste vier gehaald. Zijn onderlinge confrontaties met Taylor waren met een gelijkspel en een overwinning sensationeel te noemen. Bovendien is hij de eerste die de maestro van de eerste plek in de eindstand wist te houden en is daarmee de grootste uitdager voor de titel. Ook heeft hij de beste cijfers als het gaat om duels tegen de overige drie halve finalisten in deze Premier League. De enkele nederlaag die hij leed was wel uitgerekend tegen zijn opponent in de halve finale James Wade. In oktober won Mighty Mike de World Grand Prix, maar daarna is hij wel in ieder TV toernooi afgetroefd.

Raymond van Barneveld

Woonplaats Den Haag, Nederland BDO WK winst 4X
Leeftijd 46 PDC WK winst 2007
Bijnaam Barney UK Open winst 2X
PDC ranking 8 Grand Slam of Darts winst 2012
Verdiensten £1,921,987 World Masters winst 2X
9-darters 9 Premier League halve finale 5X

  

Falen. Dat deed Van Barneveld naar eigen zeggen in zijn tweede duel met Taylor. Vijf matchdarts kreeg hij, maar meer dan een gelijkspel zat er niet in. Taylor is voor Barney een ware angstgegner. Het is inmiddels al bijna vijf jaar geleden dat hij zijn grootste rivaal nog eens voor de camera’s heeft verslagen. Van Barneveld zal morgen met twéé demonen moeten afrekenen. Hij stond namelijk al vijf keer eerder in de halve finale van de Premier League en won nimmer. In die vijf jaar maakte hij zich meestal zorgen Taylor te ontlopen in die halve finale, maar dat heeft hem dus nog nooit geholpen. Misschien is het voor hem wel lekker dat hij nu meteen tegen de nummer één van de wereld speelt...

Phil Taylor na zijn overwinning in 2012. (Foto: Pro Shots)
Phil Taylor na zijn overwinning in 2012. (Foto: Pro Shots)

Phil Taylor

Woonplaats Stoke on Trent, Engeland BDO WK winst 2X
leeftijd 52 PDC WK winst 14X
Bijnaam The Power UK Open winst 4X
PDC Ranking 1 Grand Slam of Darts winst 4X
Verdiensten £5,278,106 World Masters winst 1X
9-darters 14 Premier League winst 6X
    World Matchplay winst 13X
    World Grand Prix winst 10X
    European Championship winst 4X
    Players Championships finals winst 3X

  

Als zelfs Andy Hamilton hem voor de eerste keer op TV verslaat, weet je dat het fout zit. Niet alleen raakte de beste darter aller tijden zijn superieure status in de Premier League kwijt aan Van Gerwen, lang leek het of we Taylor niet eens bij de beste vier terug zouden zien. Een masterclass darts tegen onder andere Robert Thornton en Simon Whitlock bezorgde Taylor alsnog een plek in de play-offs. The Power heeft veel geëxperimenteerd met zijn materiaal maar lijkt zich nog steeds niet comfortabel te voelen met zijn pijlen. Hij oogt kwetsbaar, maar niemand weet beter dan Taylor hoe hij een dag als deze moet doorkomen. Dit is het negende jaar op rij dat hij zich plaatst voor de finaledag en slechts twee keer haalde hij de eindstrijd niet. Een finale heeft hij helemaal nog nooit verloren!

James Wade

Woonplaats Aldershot, Engeland PDC WK halve finale 3X
Leeftijd 30 World Matchplay winst 2007
Bijnaam The Machine World Grand Prix winst 2X
PDC ranking 4 UK Open winst 2X
Verdiensten £1,524,436 Grand Slam of Darts finale 2010
9-darters 4 Premier League winst 2009

  

Vanaf zijn tweede partij tegen Van Gerwen in de elfde week van de Premier League speelt Wade een stuk minder dan in de eerste weken. Het geeft aan hoe belangrijk de vorm van het moment is en hoe onvoorspelbaar The Machine is. Er staan slechts drie namen op de beker van de Premier League en één van die namen is James Wade. In 2009 wist hij het toernooi te winnen door Mervyn King in de finale te verslaan. Wade is niet te onderschatten want van de vier halve finales won hij er maarliefst drie. Als Wade zich kan concentreren en in het begin van de wedstrijd kan bijblijven dan is hij zeker niet kansloos tegen Van Gerwen. Hij heeft de Nederlander dit jaar immers al eens verslagen.

De vier finalisten met de trofee. (Foto: Pro Shots)
De vier finalisten met de trofee. (Foto: Pro Shots)