Asscher ziet vakbeweging als medestander

Redactie

De nieuwe vakbeweging FNV is een medestander in de strijd tegen de werkloosheid, geen tegenstander. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag gezegd.

De tijden veranderen, zei Asscher. En nieuwe tijden vragen volgens hem om nieuwe verbindingen. "Ik ben trots op de verbinding die het kabinet heeft met deze nieuwe vakbeweging." Hij staat voor een gezamenlijke, praktische aanpak voor die werkgelegenheid moet opleveren.

Hij benadrukte dat de aanpak van de werkloosheid de hoogste prioriteit heeft. "De basis hiervoor ligt in het sociaal akkoord", aldus Asscher. "Het is belangrijk om nu daadwerkelijk samen aan de slag te gaan. Om vacatures te vinden, om de zeshonderd miljoen euro die beschikbaar zijn doelgericht te gebruiken voor het terugdringen van de jeugdwerkloosheid en het aan het werk helpen van ouderen."

"De werkloosheid is verder gestegen. Het aantal WW-uitkeringen is gelijk gebleven. Gelukkig zijn er ook 23 duizend mensen uit de WW gekomen, niet omdat ze geen recht meer hebben op een uitkering, maar omdat ze werk hebben gevonden", aldus Asscher.

In april zijn er zevenduizend werklozen bijgekomen, bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het werkloosheidspercentage is hiermee opgelopen tot 8,2 procent. In totaal zijn 650 duizend Nederlanders werkloos.