Mensen geven voor het eerst in twee jaar meer uit

Redactie

De consumentenuitgaven zijn in het eerste kwartaal met 0,4 procent gestegen door het koude weer. Het is voor het eerst sinds eind 2010 dat mensen meer uitgeven. Dat blijkt woensdag uit de economische krimpcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie kromp met 0,1 procent, fors minder dan in de voorgaande twee kwartalen.

De groei van de consumentenuitgaven komt geheel doordat mensen meer gas stookten in de relatief koude winter. Zonder de extra gasuitgaven zouden de bestedingen ongeveer een half tot een procentpunt lager uitvallen, schat een woordvoerder van het CBS.

De temperaturen lagen van januari tot en met maart fors onder het langjarige gemiddelde, meldde het KNMI al eerder. In maart kwam de gemiddelde temperatuur uit op 2,5 graad, tegenover een langjarig gemiddelde van 6,2 graden.

Consumenten schroefden hun uitgaven vorig jaar nog met 1,4 procent terug, na ook in 2011 al een procent minder te hebben uitgegeven. Doordat de consumentenuitgaven goed zijn voor een groot deel van de economie, werkt dat als een rem op de economische groei.

Eerder deze week maakte het CBS al bekend dat mensen in het eerste kwartaal minder hadden uitgegeven in winkels. De omzet van de detailhandel daalde met 5,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Ook de energiebedrijven droegen door het koude weer bij aan het dempen van de economische krimp. Delfstoffenbedrijven produceerden 15,5 procent meer dan een jaar eerder. Ook andere bedrijven in de energiesector noteerden een plus, stelt het CBS.

Andere sectoren, zoals de bouw, hadden juist last van de kou. Dat had een negatief effect op de economie.