Filipijnen hopen verkiezingsgeweld te beperken

Redactie

Inwoners van de Filipijnen gaan maandag naar de stembus voor lokale en parlementsverkiezingen. Hoewel er hier en daar in de aanloop naar maandag mensen zijn vermoord verwachten de autoriteiten dat de verkiezingen relatief rustig zullen verlopen. De regering zegt rigoureuze stappen te hebben genomen om chaos te voorkomen.

Ruim 52 miljoen mensen in de Filipijnen zijn stemgerechtigd. De verkiezingen zijn een logistieke nachtmerrie. Er worden meer dan tachtigduizend stemmachines ingezet en de vrees bestaat dat stroomstoringen voor problemen bij de stembus gaan zorgen. De stemmachines werden in 2010 voor het eerst gebruikt. Er zijn zo'n duizend generatoren naar probleemgebieden gebracht om ervoor te zorgen dat de stemmachines kunnen worden gebruikt.

Volgens een woordvoerder van het leger zijn alle 120 duizend militairen in het land en de politie in de hoogste staat van paraatheid. In de centraal gelegen provincie Masbate, waar verkiezingen in het verleden vaak tot geweld hebben geleid, heeft het leger vanuit helikopters flyers verspreid. Op de pamfletten worden mensen opgeroepen te helpen de stembusgang vreedzaam te laten verlopen.

Ten minste 233 duizend leraren worden ingezet om de ruim 36 duizend stemlokalen te bemannen. Tweehonderd leraren vertikten het echter om aan het werk te gaan in het zuidelijke Lanao del Sur, een provincie die berucht staat om verkiezingsgeweld. De stemlokalen in Lanao del Sur worden nu bemand door politieagenten.

De autoriteiten hebben geprobeerd het kopen van stemmen te voorkomen door mensen de afgelopen week niet meer dan omgerekend 1860 euro te laten opnemen bij hun bank. Het hooggerechtshof stak echter een stokje voor deze maatregel.

De Filipijnse verkiezingen worden al langer gedomineerd door politieke dynastieën. De politieke macht in het land ligt in de handen van zo'n 250 families, hoewel dit soort dynastieën verboden zijn volgens de in 1987 aangenomen grondwet. Het probleem is dat het congres, dat wordt beheerst door dezelfde politieke families, geen wetten heeft doorgevoerd om het verbod uit te werken en na te leven.