178.000 bezoekers tentoonstelling Toetanchamon

Janet (Janetje)

De internationale tentoonstelling Toetanchamon in Amsterdam Expo heeft in totaal 178.000 bezoekers getrokken. Dat meldt Amsterdam Expo. Zondag was de laatste dag dat de expositie in Nederland te zien was voordat de tentoonstelling haar wereldreis vervolgt.

De tentoonstelling in Amsterdam-Zuid opende eind november haar deuren. De expositie gaat over de jonge Egyptische farao van wie negentig jaar geleden de vrijwel intacte graftombe werd ontdekt.

De tentoonstelling Toetanchamon, zijn Graf en zijn Schatten reisde al langs Parijs, Zürich, Barcelona, Brussel en Seoul. Enkele miljoenen mensen kwamen in die landen al af op de expositie met reconstructies van de schatten en de tombe.

Drie grafkamers zijn nagebouwd op basis van schetsen en notities. Ze zijn ingericht met in Egypte gemaakte replica's van juwelen, een gouden strijdwagen en een dodenmasker.

Het graf van Toetanchamon werd in 1922 gevonden, 3300 jaar na zijn dood. De farao had een kort leven. Hij was 10 jaar oud toen hij farao werd en regeerde tot hij tien jaar later overleed aan de gevolgen van malaria en een gebroken been. Hoewel hij geen grote koning was, heeft de ontdekking van zijn vrijwel onaangetaste tombe hem wereldberoemd gemaakt.