The Exorcist-regisseur geëerd in Venetië

Johan (DragonFodder)

William Friedkin krijgt tijdens het zeventigste filmfestival van Venetië een Gouden Leeuw voor zijn oeuvre. Dat maakte de organisatie van festival donderdag bekend. "Venetië is voor mij een spiritueel thuis", laat de regisseur weten in een reactie. "De Gouden Leeuw had ik nooit verwacht, maar ik aanvaard de prijs met dankbaarheid en liefde."

Festivaldirecteur Alberto Barbera prijst de regisseur van The Excorist uit 1973 om zijn bijdrage aan de filmwereld. "Zijn revolutionaire impact is niet altijd erkend", vindt de Italiaan. "Hij heeft de moderne blockbuster praktisch uitgevonden met films als The French Connection en The Exorcist."

De 77-jarige Friedkin was in 2011 nog aanwezig bij het filmfestival van Venetië. Zijn misdaadthriller Killer Joe met Matthew McConaughey in de hoofdrolwas toen geselecteerd.

Vorig jaar nam filmmaker Francesco Rosi de oeuvreprijs in ontvangst. Wanneer Friedkin precies wordt geëerd, is nog onbekend. Het festival wordt gehouden van 28 augustus tot en met 7 september in de Italiaanse stad.