CAF schorst Liberiaanse voetbalpreses voor halfjaar

Frank (franklop)

De Afrikaanse voetbalbond (CAF) heeft Hassan Bility donderdag voor zes maanden geschorst. De president van de Liberiaanse voetbalbond wordt ervan beschuldigd vertrouwelijke documenten van een vergadering van het uitvoerend comité zonder toestemming te hebben gebruikt.

Het CAF heeft geen verdere details over Bilitys gebruik van de documenten gegeven. De Liberiaanse voetbalbond moet bovendien een boete van 7650 euro betalen.

Of Bilitys schorsing te maken heeft met het beroep dat Liberia aantekende tegen de herverkiezing van CAF-president Issa Hayatou is onduidelijk. Het West-Afrikaanse land stapte eind vorig jaar naar het internationaal sporttribunaal (CAS) omdat het vond dat een reglementswijziging de zittende CAF-president in de kaart had gespeeld.

Hayatou liet een regel opstellen waarmee hij zijn concurrenten voor de verkiezingen buitenspel zette. Hij drukte er bij een buitengewone vergadering op de Seychellen een regel doorheen die alleen leden van het uitvoerend comité het recht gaf om zich kandidaat te stellen als president. Liberia's beroep werd door het CAS van tafel geveegd.

De tuchtcommissie van het CAF sprak donderdag meerdere straffen uit. Zes clubs werden beboet voor supportersproblemen. Daarnaast werd aanbevolen een arts van het Zuid-Afrikaanse vrouwenteam voor vier jaar te schorsen wegens het toedienen van een verboden stof aan een speelster.