[Upd] Studente Joanna aangehouden

static

De studente Joanna, die begin dit jaar door de politie werd afgevoerd toen zij een protestbord omhoog hield bij het verjaardagsfeest voor koningin Beatrix in Utrecht, gaat dinsdag naar de Dam om daar te protesteren tegen de monarchie.

"Het enige wat echt mogelijk is - wil je niet gearresteerd worden - is daar gaan staan en je mening te uiten, en dan kijken we wel wat er gebeurt", legde Joanna dinsdagochtend uit terwijl ze op weg was naar de Dam. Ze had een protestbord bij zich, maar wilde nog niet verklappen welke boodschap erop komt te staan.

Op het Waterlooplein wordt dinsdagmiddag gedemonstreerd tegen de monarchie. Op andere plaatsen, zoals de Dam, is alleen 'individueel protest' toegestaan. Het Nieuw Republikeins Genootschap heeft mensen opgeroepen in het wit gekleed naar de Dam te komen.

Update 11.50 uur
Twee republikeinse demonstranten zouden zijn aangehouden op de Dam. Dat meldt voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) Anjo Clement dinsdag rond 11.00 uur. Volgens hem gaat het onder anderen om de studente Joanna, die eerder dit jaar ook al in aanraking kwam met de politie.

Clement meldt dat hij vanuit het politiebusje werd gebeld door Hans Maessen, een ander lid van het NRG. De politie kan het bericht niet bevestigen.

Joanna hield begin dit jaar een protestbord omhoog bij het verjaardagsfeest voor koningin Beatrix in Utrecht. Eerder dinsdag was ze op weg naar de Dam om daar te protesteren tegen de monarchie. Ze had een protestbord bij zich, maar wilde nog niet verklappen welke boodschap daarop zou komen te staan.

Tijdens de balkonscène was een rood-wit-blauw protestbord te zien met de tekst 'Geen monarchie, maar democratie'. De gemeente Amsterdam laat weten dat een 'enkeling' in het wit gekleed was. Het NRG had gevraagd om witte kleding te dragen als protest.

Update 12.18 uur
De Amsterdamse politie heeft via Twitter excuses aangeboden voor de aanhouding van studente Joanna en een lid van het Nieuw Republikeins Genootschap. De politie stelt dat zij onterecht zijn aangehouden, en terug worden gebracht naar het centrum van Amsterdam. Eerder ontkende de politie de aanhouding.

Joanna had een protestbord bij zich met de teksten 'Ik ben geen onderdaan' en 'Fuck the international oil maffia'. De studente kwam eerder in aanraking met de politie toen zij begin dit jaar een protestbord omhooghield bij het verjaardagsfeest voor koningin Beatrix in Utrecht.

Agenten hadden volgens een woordvoerder van de politie signalen gekregen dat de orde werd verstoord. Het duo pleegde echter geen strafbare feiten en mag gewoon een tegengeluid laten horen, zo heet het nu. De aanhouding was volgens de zegsvrouw goedbedoeld, maar had niet mogen gebeuren.

Eerder liet een woordvoerder van de gemeente weten dat individueel protest toegestaan zou zijn op de Dam.

Update 14.32 uur
De politie wist donders goed dat ze de studente Joanna dinsdag niet mocht oppakken toen ze op de Dam een protestbord omhoog hield. Het is een zorgelijke ontwikkeling dat dit toch is gebeurd, zegt advocaat Sidney Smeets van Spong Advocaten in een reactie. Joanna had een protestbord bij zich met de teksten 'Ik ben geen onderdaan' en 'Fuck the international oil maffia'.

Ze zou ook 'Rot op Bea' hebben gescandeerd. Naast Joanna werd Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap op de Dam aangehouden.

"De politie mag natuurlijk mensen aanhouden als daar een goede reden voor is, maar het vasthouden van een bordje is geen goede reden, of je het nu met haar boodschap eens bent of niet", zegt de advocaat. Joanna werd in januari ook al aangehouden toen ze in Utrecht bij het verjaardagsfeest van koningin Beatrix een protestbord omhoog hield. De politie gaf daarna toe dat dit niet had mogen gebeuren.

Ook dinsdag heeft de politie aangegeven dat Joanna niet had mogen worden aangehouden. Daarnaast zijn excuses aangeboden en is ze teruggebracht, toen de balkonscène al had plaatsgevonden. "Leuk en aardig, maar daar heb je dan natuurlijk weinig aan. Het recht om te demonstreren is dan al aangetast", zegt de advocaat.

Smeets ziet een gelijkenis met een incident tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin, drie weken geleden. "Toen werd iemand die iets op het raam van zijn auto had geschreven afgevoerd, waarna de politie excuses maakte."

In een paniekreactie probeerde de politie volgens Smeets in al deze gevallen iets in de kiem te smoren. "Dan kijken ze later wel of ze het goed hebben gedaan. Maar je moet als politie juist eerst kijken of je iets goed doet. We geven de politie verregaande bevoegdheden en dan moet je erop kunnen vertrouwen dat ze die niet misbruikt."

Koning Willem-Alexander gaf eerder in een interview aan dat 'de arme politieman' in Utrecht waarschijnlijk dacht dat hij het beste deed, maar een foutje heeft gemaakt. "Ik kan me met deze voorgeschiedenis bijna niet voorstellen dat de agenten die Joanna vandaag aanhielden niet wisten wie zij was", zegt Smeets. "Zelfs als ze dat niet wisten, hadden ze moeten weten dat er geen grond was om haar aan te houden."

Joanna heeft volgens Smeets, die haar advocaat overigens niet is, een goede kans op een schadevergoeding als ze een klacht indient. "De politie heeft immers zelf al aangegeven dat ze fout zat. Maar met een schadevergoeding wordt niet voorkomen dat dit vaker misgaat." Het is volgens hem belangrijk dat in dit soort gevallen altijd een klacht bij de politie wordt ingediend en dat desnoods de Nationale Ombudsman erbij wordt gehaald.

Burgemeester Eberhard van der Laan verzekerde eerder dat het grondwettelijk recht om te demonstreren zou worden gerespecteerd.

Update 17.17 uur
De 'arrestatie' van de republikeinse student Joanna voor aanvang van de troonsafstand van Beatrix was volgens haar 'een grote poppenkast'. "Ik ben monddood gemaakt", zei Joanna tegenover de camera's van de NOS.

Joanna, die een protestbord omhoog wilde houden, werd naar eigen zeggen een kwartier voor het 'moment suprême' door politiemensen van de Dam getrokken. Politieagenten zouden haar en Hans Maessen van het Nieuwe Republikeins Genootschap eerst ter afleiding om een identiteitsbewijs hebben gevraagd. "Toen kregen ze een seintje in hun oortje, en toen was het blijkbaar 'go, nu."

Agenten hadden volgens een politiewoordvoerder signalen gekregen dat de orde werd verstoord. Van strafbare feiten was echter geen sprake, gaf de politie later toe. Na de arrestatie bood de Amsterdamse politie excuses en een bloemetje aan aan de twee republikeinen.

Volgens Joanna, die niet is gearresteerd en niet is verhoord, wist de politie echter allang dat de studente niets misdadig aan het doen was. "Het was een hele strategische manier om niet aan de wereld te laten zien dat er ook mensen in Nederland zijn die het er mee oneens waren."

Individueel protest tijdens de troonswisseling op de Dam was toegestaan. Joanna had een protestbord bij zich met de teksten 'Ik ben geen onderdaan' en 'Fuck the international oil maffia'.

Advocaat Sidney Smeets van Spong Advocaten noemde de arrestatie eerder op de dag 'een zorgelijke ontwikkeling'. Joanna werd in januari ook al aangehouden toen ze tijdens de verjaardag van Beatrix een protestbord omhoog hield. Ook toen gaf de politie achteraf aan dat dit niet kies was.

Update 19.52 uur
De arrestatie van twee demonstranten op de Dam dinsdagochtend was niet volgens de instructies. "Het blijft wel mensenwerk. Niemand is zonder fouten. De politie heeft er ruiterlijk excuses voor aangeboden. De twee zullen morgen een grote bos bloemen krijgen." Dat liet burgemeester Eberhard van der Laan dinsdagavond bij monde van zijn woordvoerder weten. Activiste Joanna houdt het er zelf op dat ze monddood is gemaakt. De politie spreekt van een onterechte arrestatie en bood excuses aan.


De studente werd van de Dam verwijderd toen ze een kartonnen bordje boven haar hoofd hield met de tekst: "Ik ben geen onderdaan". De politie verwijderde Joanna en republikein Hans Maessen. De agenten die de demonstranten weghaalden, "dachten dat er een mogelijke verstoring" zou plaatsvinden. De demonstranten zouden nog 2 uur zijn vastgehouden en daarna weer in het centrum zijn vrijgelaten.

Studente Joanna werd eerder dit jaar al aangehouden in Utrecht toen ze bij aankomst van toenmalig koningin Beatrix bij het Beatrixtheater een protestbord omhoog hield. De politie erkende toen dat dit niet had mogen gebeuren en ook burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht vond dat het anders had gemoeten.

In de aanloop naar de troonswisseling hadden de politiechef en Van der Laan regelmatig laten weten dat individuen op de Dam een wit T-shirt mogen dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon mogen dragen of met een witte zakdoek mogen zwaaien. De republikeinen hebben wit gekozen als actiekleur voor 'minder monarchie'. Demonstreren met meerdere mensen was op de Dam niet toegestaan. Individuen moesten binnen de grenzen van de wet uiting kunnen geven aan onvrede over de monarchie.

Joanna had geen goed woord over voor de arrestatie. ,,Ik kon niets doen, ik ben gewoon monddood gemaakt. Mijn protest is ontzettend gewelddadig onderdrukt.’’ Maessen sprak van een regelrechte blunder.