[Premier League] Man United kampioen na hattrick Van Persie

Boris (borisz)

Manchester United is voor de twintigste keer in de clubhistorie kampioen van Engeland geworden. Door een 3-0 zege op Aston Villa is de club van trainer Alex Ferguson met nog vier wedstrijden te spelen al niet meer te achterhalen. Robin van Persie speelde de hoofdrol in de kampioenswedstrijd door in de eerste helft een zuivere hattrick te scoren.

United kreeg door de nederlaag van concurrent Manchester City zondag bij Tottenham Hotspur de kans om de champagne koud te zetten. De wedstrijd tegen Aston Villa bleek maandag een formaliteit. Van Persie had minder dan twee minuten nodig om zijn ploeg op een ruime voorsprong te zetten.

De tweede goal van Van Persie was de mooiste. Na een fantastische pass van Wayne Rooney volleerde hij de bal achter de kansloze Brad Guzan. De doelman van Villa werd in de 33e minuut nogmaals door de Nederlandse spits gepasseerd, deze keer via de binnenkant van de paal. Na rust werd er niet meer gescoord.

Alexander Büttner bleef de hele kampioenswedstrijd op de bank. De van Vitesse overgekomen verdediger heeft dit seizoen te weinig wedstrijden gespeeld om voor een medaille in aanmerking te komen. Bij Aston Villa, dat strijdt tegen degradatie, speelde aanvoerder Ron Vlaar de hele wedstrijd mee.

Manchester United moest vorig jaar de landstitel op de laatste speeldag laten aan stadsgenoot City. Dit seizoen stak de recordkampioen er met kop en schouders bovenuit. Na de dertiende speelronde werd definitief de koppositie gegrepen. Van de 34 wedstrijden won United er 27. Vier keer werd verloren. Als de ploeg de vier resterende wedstrijden wint, wordt bovendien het puntenrecord van Chelsea verbroken.