ANWB waarschuwt voor files door meivakantie

Redactie

De avondspits zijn donderdag en vrijdag drukker dan normaal door het begin van de meivakantie. In de avondspitsen kan beide dagen meer dan tweehonderd kilometer file staan. Dat was vorig jaar ook het geval. Dat meldt de ANWB maandag.

Voor ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders begint komend weekend de meivakantie. Ongeveer 950.000 vieren die vakantie in eigen land, de rest gaat de grens over. Daarbij zijn Frankrijk en Duitsland favoriete bestemmingen.

De ANWB denkt dat de meeste files in het midden van het land zullen staan, vooral op snelwegen als de A1 rond Amersfoort, de A12 bij Duiven en de A28 bij Leusden. Ook op de A2 kan het vastlopen tussen Den Bosch en Eindhoven. Daar zijn de rijstroken versmald vanwege wegwerkzaamheden. Rond Arnhem wordt het dringen op de weg. Ten zuiden van de stad wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe Waalbrug op de A50 naar Oss. Het verkeer moet via de oude brug.

Voor volgende week verwacht de ANWB vanwege Koninginnedag vooral gevolgen voor de binnensteden met grote vrijmarkten, zoals Utrecht en Amsterdam. Op de snelwegen voorspelt de ANWB weinig problemen. Dat komt onder meer doordat veel mensen met het openbaar vervoer naar Amsterdam gaan.

Volgende week woensdag wordt in veel omringende landen de Dag van de Arbeid gevierd. Het rijverbod voor vrachtwagens op die dag in Duitsland heeft ook gevolgen voor Nederlandse wegen. Veel parkeerplaatsen bij de grens op bijvoorbeeld de A1 bij Oldenzaal en de A67 bij Venlo komen in de loop van dinsdagavond vol truckers te staan, aldus de ANWB.