Gemeenten waarschuwen voor verloedering

Redactie

De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) waarschuwt maandag voor verloedering. Door bezuinigingen van het rijk bestaat de kans dat buurten verloederen en inwoners meer overlast ervaren, stelt de VNG.

Volgens de vereniging wil het ministerie van Veiligheid en Justitie per 2014 stoppen met de vergoeding die gemeenten krijgen voor de aanpak van overlast, verloedering en asociaal parkeergedrag. Daarmee krijgen wildplassers en afvaldumpers volgens de VNG vrij spel.

Het voorstel van het ministerie leidt volgens hen tot grote onrust onder gemeenten, die zich zorgen zouden maken over de leefbaarheid. De afgelopen jaren hebben gemeenten gewerkt aan het verbeteren hiervan, mede dankzij de vergoeding. De laatste jaren worden steeds meer veroorzakers van overlast aangepakt, waardoor de politie zich meer kan richten op de bestrijding van criminaliteit in plaats van op kleine overtredingen.

De VNG stelt at de gemeenten zonder de vergoeding minder kunnen doen om overtreders aan te pakken en overlast tegen te gaan. De vereniging zegt de situatie maandagmiddag te bespreken met minister Opstelten.