Baanwielrenner Sir Chris Hoy(37) stopt ermee

Boris (borisz)

Baanwielrenner Sir Chris Hoy zet een punt achter zijn sportloopbaan. Dat heeft de Britse atleet laten weten op een persconferentie in Edinburgh. De 37-jarige Hoy die actief was op vier Olympische Spelen is met zes gouden medailles de meest succesvolle olympische sporter namens Groot-Brittannië.

"Het was geen gemakkelijk besluit, maar ik weet dat dit het goede moment is", aldus de Schot. Sinds de Spelen van Londen dacht Hoy al na over zijn toekomst. Hij noemde ook de optie om te stoppen na de Commonwealth Games in Glasgow in 2014. "In Londen heb ik er alles uitgeperst, nu is het tijd voor de jongere renners. Als ik één jaar door zou gaan, is dat net een jaar te veel."

Hoy pakte zijn eerste olympische medaille tijdens de Spelen van Sydney in 2000. Hij won toen zilver met de teamsprint. Vier jaar later in Athene was hij de beste op de één kilometer tijdrit. In Peking won hij maar liefst drie gouden medailles. Zowel op de individuele sprint, teamsprint en keirin was hij de beste. Op de laatste twee onderdelen wist hij in Londen zijn olympische titel te prolongeren. 

Naast zes olympsiche titels mocht Hoy ook tien keer de regenboogtrui aan doen voor zijn tien wereldtitels op de baan. Na de Spelen van Peking werd Hoy verheven in de adelstand. Hoy vindt dat de sport enorm is veranderd in de tijd dat hij actief was. "In de negentien jaar dat ik aan baanwielrennen deed is de sport flink gegroeid. Wat ik als hoogtepunten van mijn loopbaan zie? Mijn eerste olympische titel in Athene en mijn laatste in Londen. Maar ik kan de hele dag wel doorgaan, zoveel fantastische dingen heb ik meegemaakt."

Hoy zal zich de komende tijd niet hoeven te vervelen. Hij zal ambassadeur zijn voor de Commonwealth Games en daarnaast zal hij proberen de jeugd Olympische Spelen naar Glasgow te halen. Ook zal hij adviseur worden voor de Schotse rugbybond. Buiten de sport om zal hij zich blijven inzetten voor Unicef.