'Foute beslissing niet door fout denkproces'

Ser_Ciappelletto

Iedereen maakt wel eens een domme beslissing. Ja, ook jij. In de neurowetenschap wordt al een tijd gesteggeld over de reden. Het ene kamp zegt dat het komt door fouten in het mentale denkproces, anderen zeggen dat het komt door een foute of gebrekkige input van informatie. Een team van Princeton University zegt de reden gevonden te hebben.

We weten van vorige onderzoeken dat de processen in de hersenen veel zogenaamde 'ruis' kennen. Het was echter onbekend of de ruis zit in de denkprocessen, in de processen van het verwerken van de sensorische informatie, of in beide. Om daarachter te komen, deden de onderzoekers een test.

Vier mensen en 19 ratten kregen zowel van links als van rechts klikjes te horen. Na afloop van een reeks klikjes gaven zowel de mensen als de ratten aan, van welke kant ze de meeste klikjes hoorden. De proefpersonen bleken alleen fout te antwoorden als twee klikjes elkaar overlapten.

Een grootse conclusie volgde, volgens hoofdonderzoeker Carlos Brody: "Tot onze grote verbazing bleek het interne mentale proces volkomen ruisloos. Alle imperfecties kwamen van ruis in het sensorische proces." De neuronen in de hersenen zijn op een of andere manier bestand tegen ruis, zo zegt Brody: "In andere woorden, de 'neurale code' heeft wellicht een mechanisme voor inherente correctie van fouten."

Ook professor Anne Churchland, die niet betrokken was bij het onderzoek, is enthousiast: "Dit onderzoek onthulde enkele onverwachte aspecten van waarom dieren, mensen incluis, soms foute beslissingen maken. Meer bepaald ontdekten de onderzoekers dat fouten vooral veroorzaakt worden door het onvermogen om sensorische informatie correct om te zetten."