Iran breidt uraniumverrijking verder uit

Redactie

Iran heeft het aantal centrifuges dat wordt gebruikt voor de verrijking van uranium verdrievoudigd. Dat hebben diplomaten, die anoniem willen blijven, woensdag gezegd. Zij baseren zich op verslagen van inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). In totaal beschikt Iran nu over zeshonderd geavanceerde centrifuges die gebruikt kunnen worden om hoogverrijkt uranium te produceren.

De machines zijn nog niet allemaal in gebruik genomen en er wordt nog geen hoogverrijkt uranium geproduceerd, maar het is wel duidelijk dat tien jaar van diplomatieke pogingen Iran ervan te overtuigen het atoomprogramma stil te leggen tot niets hebben geleid. Integendeel, Iran breidt de productiecapaciteit alleen maar uit.

De diplomaten zeiden tevens dat Iran niet alleen meer centrifuges heeft geplaatst, maar inmiddels ook lijkt te beschikken over de techniek en de ruwe materialen om zelf centrifuges te produceren. De nieuwe centrifuges kunnen veel sneller uranium verrijken dan de ruim 12 duizend oude centrifuges die nu in gebruik zijn. Zondag zei de chef van het Iraanse atoomprogramma Fereidoun Abbasi dat er al meer dan drieduizend nieuwe centrifuges zijn geproduceerd en dat die binnenkort de 12 duizend oude machines zullen vervangen.

Teheran houdt vol geen plannen te hebben voor een kernwapen en slechts medische isotopen te willen produceren en energie op te wekken. Iran beweert daar onder de internationale wet- en regelgeving recht op te hebben. Het Westen, en vooral de Verenigde Staten en Israël, menen echter dat Iran in het geheim werkt aan de technologie om hoogverrijkt uranium te produceren voor gebruik in een kernwapen.