Jongerenpartijen eisen vertrek Teeven

Redactie

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet per direct opstappen. Dat willen de jongerenorganisaties van PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren. De politieke jongeren vinden dat Teeven 'structureel blundert' op zijn beleidsterreinen asielbeleid en vreemdelingendetentie. De zaak rond de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov was voor de jongeren de druppel.

De organisaties hebben niet langer het vertrouwen dat Teeven geschikt is als staatssecretaris. De Kamer moet de staatssecretaris daarom donderdag naar huis sturen, in het debat over het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) over Dolmatov.

Met het vertrek van Teeven willen de politieke jongerenorganisaties de weg vrijmaken voor hervormingen in het asielbeleid en de vreemdelingendetentie. "In plaats van zo laag mogelijke immigratiecijfers moet de behartiging van de universele mensenrechten het uitgangspunt worden", schrijven de politieke jongeren in een gezamenlijke verklaring.

Dinsdag meldde de NOS op basis van bronnen binnen de VVD al dat Teeven twijfelt of hij wel door kan. Ook diverse partijgenoten zijn er volgens de omroep niet van overtuigd dat hij aan kan blijven.


Jongerenpartijen eisen vertrek Teeven (Foto: Novum)