GroenLinks: akkoord is goede basis

Redactie

Het sociaal akkoord is een 'goede basis' voor verder overleg met het parlement. Dat zei fractieleider Bram van Ojik (GroenLinks) woensdag tijdens het debat over het akkoord.

Wel bevat het akkoord een aantal maatregelen die Van Ojik zeer betreurt. Zo wil zijn partij dat bedrijven wel worden verplicht om een aantal arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Dat quotum is met het akkoord echter van tafel.

Van Ojik hekelde verder de 'voodoo-economie' die bezit heeft genomen op het Torentje. Hij doelt hiermee op de oproep van premier Mark Rutte (VVD) om op te houden met somberen en om geld uit te geven. Het kabinet hoopt dat hierdoor de economie weer aantrekt zodat extra bezuinigingen niet nodig zijn.

"Terwijl nu ook het IMF weer krimp voorspelt, bezweert de leider van ons land de kwade geesten van de economie door heel hard te wensen dat het beter gaat. Ga naar het cafe en geef een rondje. Dan halen we de drie procent en kunnen de bezuinigingen in de nieuw aangeschafte ijskast." Dat werkt niet. Als je het vertrouwen wilt herstellen, moet nu kiezen om extra te bezuinigen of niet, aldus Van Ojik.