Kist van Thatcher overgebracht naar Westminster

Redactie

De kist met het stoffelijk overschot van Margaret Thatcher is dinsdag naar Paleis Westminster in Londen overgebracht, waar woensdag de uitvaart van de op 8 april overleden vroegere Britse premier plaatsheeft.

De met de Britse vlag bedekte kist werd opgesteld in een crypte in de kapel van St. Mary Undercroft, waar ongeveer honderd leden van de familie, collega's en politici dinsdagavond een besloten plechtigheid bijwonen.

Thatcher, die van 1979 tot 1990 premier was, krijgt een ceremoniële uitvaart met volledige militaire eer, tot chagrijn van een niet onaanzienlijk deel van de Britten die haar nog altijd haten om haar beleid dat het land sociaal en economisch diep heeft verdeeld. Haar kist zal met een lijkwagen naar de kerk van St. Clement Danes worden overgebracht en van daar op een door paarden getrokken onderstel van een kanon naar St. Paul's Cathedral.

Voor de beveiliging zijn meer dan vierduizend politiemensen opgetrommeld. De beveiligingsmaatregelen zijn verscherpt na de dubbele bomaanslag van maandag bij de marathon van de Amerikaanse stad Boston. Langs de route zullen ruim zevenhonderd militairen staan opgesteld en tijdens de uitvaart zullen als eerbetoon de klokken van de Big Ben niet slaan.

Ongeveer tweeduizend genodigden zullen de uitvaart bijwonen.


Kist van Thatcher overgebracht naar Westminster (Foto: Novum)