Vlees duizenden paarden mogelijk verkocht als rund

Redactie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sluit niet uit dat vleesverwerker Willy Selten het vlees van duizenden paarden heeft verkocht als rundvlees. Dat zei inspecteur-generaal van de NVWA Harry Paul vrijdagavond in Nieuwsuur.

Bij de Osse vleesverwerker zijn paardenkarkassen ingevoerd, zo blijkt volgens Paul uit administratie van het bedrijf. In de administratie is echter niets terug te vinden over uitgevoerd paardenvlees. Het door Selten verwerkte paardenvlees is dus vermoedelijk verkocht als rundvlees, licht een zegsman van de NVWA toe. Mogelijk is het paardenvlees vermengd met rundvlees.

Het verschil tussen de invoer en uitvoer bedraagt vier miljoen kilo, aldus Paul. In een op de vijf monsters die zijn genomen, is paardenvlees teruggevonden. "We sluiten niet uit dat het gaat om zeker duizenden paarden." Tegenover Omroep Brabant beweerde Willy Selten eerder nog dat sprake was van 'wel heel veel commotie om misschien een paard'.

De NVWA maakte woensdag bekend dat afnemers van Selten op zoek moeten naar vijftig miljoen kilo vlees van Selten waarvan de herkomst niet kon worden getraceerd. Paul gaf daarover vrijdagavond aan dat tussen uitgaande en ingekochte partijen van de Osse vleesverwerker geen enkele 'link' is te leggen. "We weten de herkomst van dit vlees niet. We weten niet of het is gekeurd, of er bijvoorbeeld resten van medicijnen in zitten, of zieke dieren zijn geslacht. We weten het niet."

In sommige gevallen is het vlees dat wordt teruggeroepen in 2011 door afnemers gekocht van Selten. Paul geeft in Nieuwsuur aan dat het onderzoek aantoont dat de gepleegde fraude grootschalig is. Volgens hem leidt deze zaak tot de conclusie dat de toezichtstrategie van de NVWA tegen het licht moet worden gehouden.

Eind vorige maand heeft Selten een schadeclaim van 5,8 miljoen euro ingediend bij de NVWA vanwege het stilleggen van het bedrijf. De schadevergoeding die Selten van de NVWA eist, ziet Paul met vertrouwen tegemoet, zegt hij. "Wij nemen deze maatregel niet zomaar."