Sochi-bobo aangeklaagd voor machtsmisbruik

Maarten (rubbereend)

Het voormalige hoofd van het schansspringcomplex voor de Olympische Spelen in Sochi is aangeklaagd wegens machtsmisbruik. Achmed Bilalov zou met het ondertekenen van contracten wettelijke normen hebben geschonden, de bezittingen van zijn bedrijf niet goed hebben beschermd en te veel hebben uitgegeven aan buitenlandse reisjes.

Bilalov was door de Russische president Vladimir Poetin al bekritiseerd omdat de olympische schans in Sochi later dan gepland klaar was en in plaats van de geplande ruim dertig miljoen euro meer dan tweehonderd miljoen euro kostte. Justitie startte vrij kort daarna een onderzoek. Bilalov legde zijn taken vorig voorjaar overigens al neer.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat Bilalov enorme bedragen claimde voor buitenlandse reisjes. Voor zijn bezoek aan de Spelen in Londen declareerde hij 50.000 euro aan hotelkosten. Tegelijkertijd betaalde het staatsbedrijf ook voor verblijfkosten van Bilalov in een aantal Russische steden. Volgens sommige Russische media is Bilalov slachtoffer van een interne machtsstrijd in het Kremlin.


Sochi-bobo aangeklaagd voor machtsmisbruik (Foto: Novum)