Japanse kerncentrale nog altijd 'zeer kwetsbaar'

Redactie

De recente problemen met de gemankeerde Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi tonen de fragiele staat aan waarin de centrale zich twee jaar nadat die werd verwoest door een aardbeving en daaropvolgende tsunami bevindt. Volgens de voorzitter van de toezichthouder voor kernenergie, Shunichi Tanaka, is de kerncentrale nog altijd zeer kwetsbaar.

Tanaka zei woensdag dat lekkende ondergrondse tanks met radioactief water de pogingen om de centrale te ontmantelen tegenhouden. In de tanks worden enorme hoeveelheden water opgeslagen om de reactoren van de kerncentrale te koelen. Fukushima moet nog altijd vertrouwen op geïmproviseerde koelsystemen voor de kapotte reactoren.

Volgens Tepco, de beheerder van de centrale, lekken drie van de zeven tanks, maar stroomt het vervuilde water niet de oceaan in. Deskundigen denken daar anders over. Zij vrezen dat het radioactieve water al sinds het begin van de ramp de zee in stroomt en wijzen op de hoge concentratie radioactiviteit in vissen in het water bij de centrale.