Hoop voor bijna failliete schaapskudde

Redactie

Er is steeds meer hoop dat de met faillissement bedreigde schaapskudde van Chris Grinwis overleeft. "Er hebben zich al diverse mensen gemeld die wat willen bijdragen en op sociale media is zelfs een inzamelingsactie opgezet", zegt een woordvoerder van de herder.

Op Facebook en Twitter wordt onder het account redschaap opgeroepen 1,50 euro te doneren. Er zou drieduizend euro nodig zijn om de vierhonderd schapen te scheren en tot juni te voeren. "We kennen deze mensen niet, maar ze hebben Chris benaderd met de vraag of ze deze actie mochten opzetten en dat leek ons prima." De zegsman is niet bang dat het om kwaadwillenden gaat.

Dinsdag kondigde Grinwis aan dat hij zijn schapen nog tot eind deze week kon voeren. Als niets wordt gedaan, zouden de schapen in het uiterste geval naar de slacht moeten worden gebracht. Hij zag geen mogelijkheden meer nu natuurmonumenten een grote graasopdracht op het Hulshorsterzand aan een andere herder had gegeven. Die kan volgens Natuurmonumenten door deze opdracht verder met zijn kudde. Bij Natuurmonumenten zijn inmiddels tientallen opzeggingen binnengekomen van boze leden, zegt een woordvoerder. De woordvoerder van Grinwis benadrukt dat dit niet de bedoeling was. "Wij hebben niets tegen Natuurmonumenten en willen gewoon een oplossing vinden. We zijn bezig met het oprichten van een stichting om een financiële basis voor de toekomst te krijgen."

Natuurmonumenten wil in overleg met onder meer de provincie Gelderland over het voortbestaan van schaapskuddes op de Veluwe. De organisatie wil een toekomstplan maken voor de kuddes die het moeilijk hebben.

Ook wil Natuurmonumenten in overleg met Grinwis. "Dat wil hij ook", weet zijn woordvoerder.

Het geval van Grinwis staat volgens Natuurmonumenten niet op zich. "Tal van rondtrekkende herders hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen." Dat zou komen doordat de overheid regelingen voor schaapskuddes afschaft of versobert. "De problemen zijn een pijnlijk gevolg van het feit dat het kabinet de bestedingen aan natuur halveert."