Britse politici betonen laatste eer aan Thatcher

Redactie

Britse politici zijn woensdag teruggekeerd van hun paasvakantie om oud-premier Margaret Thatcher de laatste eer te bewijzen. Thatcher overleed maandag op 87-jarige leeftijd.

De Britse premier David Cameron zit een speciale zitting van het Lagerhuis over het overlijden van Thatcher voor. Het is gebruikelijk dat bij het overlijden van een oud-premier het Lagerhuis bijeen komt. Normaal gesproken betreft het een korte ceremonie, ditmaal is er echter zeven uur voor uitgetrokken. Dit onderschrijft nog eens haar status als een van de meest iconische - en omstreden - politieke figuren in Groot-Brittannië.

Diverse linkse politici hebben al gezegd de zitting in het Lagerhuis over te slaan. Onder hen is voormalig minister van huisvesting John Healey, die zei dat 'Thatchers erfenis een te bittere nasmaak heeft om deze claim op nationale rouw te rechtvaardigen'. Minister van buitenlandse zaken William Hague noemde het terecht om 'een leider van historische proporties' te herdenken.

Ondertussen worden er voorbereidingen getroffen voor de uitvaart van Thatcher op 17 april, die tot veel hoofdbrekens met betrekking tot de veiligheid leidt. De politie bereidt zich voor op verstoringen door anti-Thatcher-betogers of dissidenten van de IRA.