Britse hacker Sony en Nintendo bekent schuld

Oscar.

Een Britse hacker van de cyberactivistische groep Lulz Security heeft schuld bekend voor het hacken van websites van onder meer Sony, Nintendo en filmmaatschappij Twentieth Century Fox. Ryan Ackroyd hackte in naam van hackgroep LulzSec meerdere websites tussen februari en september 2011. Dat meldde nieuwsdienst Bloomberg dinsdagavond.

Ackroyd werd in september 2011 gearresteerd, samen met enkele andere hackers. Eerder bekenden Jake Davis (20) en de 18-jarige Mustafa Al-Bassam al schuld voor hacks op onder meer computers van de Amerikaanse CIA. De vierde hacker, Ryan Cleary, bekende in juni schuldig te zijn aan zes computerinbraken op onder meer computers van het Pentagon. Het viertal wordt op 14 mei veroordeeld.

De hackgroepen Anonymous en LulzSec waren enkele jaren geleden wereldnieuws na het platleggen van zwaarbeveiligde computernetwerken van overheden en bedrijven. In verschillende landen vonden arrestaties plaats. De hackers handelden veelal uit onvrede.

Op dit moment zou een Palestijnse splintergroepering van Anonymous cyberaanvallen uitvoeren op Israëlische servers. Hiermee wordt de strijd in Gaza ook online gevoerd. Volgens de nieuwswebsite Al Monitor is sprake van 'speldenprikjes' en kan Israël de cyberaanvallen eenvoudig weerstaan.