Seedorf komt weg met voorwaardelijke straf

Frank (franklop)

Clarence Seedorf wordt niet geschorst naar aanleiding van de vreemde rode kaart die hij ruim twee weken geleden kreeg. De tuchtcommissie in Rio de Janeiro besloot de Nederlander een voorwaardelijke straf op te leggen van één duel. Seedorf werd vorige maand in een wedstrijd van zijn club Botafogo van het veld gestuurd na een akkefietje met de scheidsrechter.

De aanklacht tegen de 37-jarige Nederlander luidde onetisch gedrag en beledigen van de scheidsrechter met een maximumstraf van twaalf duels schorsing. Daarnaast hing hem een boete van veertigduizend euro boven het hoofd.

De hoorzitting, die ruim twee uur duurde, vond plaats in een volgepakte zaal, voornamelijk bijgewoond door journalisten. "Het was een lange zit en niet met het gewenste resultaat", zei Seedorf's advocaat Aníbal Rouxinol. "We wilden vrijspraak en nu krijgt hij een wedstrijd voorwaardelijk." Seedorf, die niet tevreden leek met de uitspraak, sprak na afloop niet met de media.

In het duel tegen Madudeira op 24 maart kreeg de middenvelder, ver in blessuretijd en bij een 2-1 voorsprong voor Botafogo, twee gele kaarten binnen een halve minuut. Hij zou worden gewisseld, maar ging in discussie met de scheidsrechter over de plek waar hij het veld moest verlaten. Daarop kreeg hij geel voor tijdrekken en omdat hij de scheids voor clown zou hebben uitgemaakt en het veld alsnog op een andere plek verliet nog een tweede gele kaart en dus rood.

Achteraf bleek dat Seedorf helemaal niet gewisseld werd en dat dit door een fout in de communicatie van de vierde official niet bekend was bij de scheidsrechter. De schuld voor de ontstane situatie op het veld lag dus in eerste instantie bij het arbitrale kwartet. Daarnaast gaf de arbiter zelf toe dat hij zich niet beledigd had gevoeld door Seedorf. Hiermee verviel een van de aanklachten.

Ook het onetisch gedrag werd weggestreept door de commissie, aangezien Seedorf een onberispelijke staat van dienst heeft. De rode kaart was pas de tweede in zijn ruim twintigjarige loopbaan. Volgens de commissie was het duidelijk dat er eerder sprake was van miscommunicatie dan van opzet. "Portugees is niet mijn moedertaal, dus wellicht dat we elkaar niet goed hebben begrepen", stelde Seedorf in zijn verdediging.

Door de uitspraak kan Seedorf woensdagavond gewoon in actie komen in de wedstrijd tegen Friburguense, een duel in de strijd om het staatskampioenschap van Rio de Janeiro.