Senaat vindt zichzelf belangrijk

anoniem_22072019025900

De rol van de Eerste Kamer tijdens de formatie van het huidige kabinet is onderschat. Dat vindt een ruime meerderheid van de senaat, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De krant vroeg van de 75 senatoren 41 naar hun mening over de rol van de Eerste Kamer. Van hen onderschreven 35 senatoren de stelling dat de senaat is onderschat. Niet alleen leden van de oppositie vinden dat, ook senatoren van VVD en PvdA zeggen dat de minderheid van hun partijen is miskend. Het kabinet komt momenteel acht zetels tekort in de senaat.

Voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) zegt in een reactie in de krant nog altijd achter zijn conclusie te staan dat een minderheid in de senaat geen probleem is. Tijdens de formatie liet hij dat ook al weten aan verkenner Henk Kamp. "Ik heb toen gezegd dat dat geen probleem is: wij toetsen wetgeving zuiver op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid", aldus De Graaf.

Uit de enquête van NRC blijkt verder dat de senatoren weinig zien in een tussenformatie. Ook zien ze niets in grote staatsrechtelijke veranderingen in de rol van de Eerste Kamer.


Senaat vindt zichzelf belangrijk (Foto: Novum)