Negen maanden cel voor molotovgooier

Redactie

De 60-jarige Gijsbert R. uit Haelen is dinsdag veroordeeld tot negen maanden cel door de rechtbank in Limburg, meldt de regionale omroep L1. De Limburger hoeft niet terug de cel in, tijdens de zitting op 19 maart werd zijn hechtenis na zo'n negen maanden geschorst. Een woordvoerder liet toen al weten dat zijn straf zijn voorarrest niet zou overstijgen. Justitie had acht jaar geëist tegen de man.

De Limburger draaide door toen gemeentewerkers in juni een illegaal geplaatst hek wilden verwijderen. R. gooide plastic flessen met brandende benzine naar agenten en dreigde met een handboog te schieten. R. sloeg op de vlucht, maar kon later die avond in de boeien worden geslagen.

Het incident ontstond door een langlopend conflict tussen de man en een naast zijn woning gelegen woonwagenkamp. R. plaatste het hek om zich te beschermen tegen wat hij beschreef als de terreur van de kampbewoners. De gemeente Leudal, waar Haelen onder valt, vond het hek illegaal en wilde het verwijderen.

Een onafhankelijke commissie die onderzocht hoe het conflict zo uit de hand kon lopen oordeelde dat de gemeente ernstige fouten heeft gemaakt. Zo werden de problemen gezien als een burenruzie, terwijl volgens de commissie sprake was van een 'lokale oorlog'. In de afgelopen vijftien jaar zou te weinig aandacht zijn geweest voor de veiligheid van de bewoners.

Een van de aanbevelingen van de commissie aan de gemeente was het huis van R. te kopen zodat hij niet meer naast het kamp hoeft te wonen. De gemeente overweegt dit, maar kijkt ook naar alternatieve oplossingen.