Hoger beroep Van der Sloot in juni

Redactie

Het hoger beroep van Joran van der Sloot in Peru dient in juni. Hoewel het niet gebruikelijk is dat de gedetineerde zelf bij deze zitting aanwezig is, heeft Van der Sloot een aanvraag gedaan om erbij te kunnen zijn. Joran van der Sloot heeft dat laten weten aan het ANP, via zijn advocaat Máximo Altez.

Van der Sloot vindt dat hij terecht moet staan voor doodslag en niet voor moord, omdat hij Stephany Flores niet met voorbedachten rade heeft gedood. Het was een reactie na "zoveel opgebouwde frustratie en verdriet na het overlijden van mijn vader in 2010", zo zegt hij.

Van der Sloot hoopt in het hoger beroep op aanzienlijke strafvermindering. Volgens hem zou hij zelfs tot onder de vijftien jaar mogen krijgen, omdat hij schuld bekend heeft en berouw heeft getoond. Hij is in eerste instantie veroordeeld tot 28 jaar.

Een andere zaak die nog loopt, is het verzoek om het hele proces over te doen, voor het Interamerikaanse Hof voor de mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Van der Sloot houdt staande dat zijn aanhouding in Chili illegaal was. Het kan nog enkele jaren duren voordat het Hof uitspraak doet.

Van der Sloot beaamt dat hij gaat trouwen met zijn vriendin Leidy en dat de directeur van de Piedras Gordas-gevangenis, waar hij zit, daar toestemming voor heeft gegeven. Hij moet papieren hiervoor regelen en verwacht dat het binnen een paar maanden zover is. Ook heeft hij in augustus van 2012 bezoek gehad van zijn moeder. De Amerikaanse Mary Hamer betaalt nog steeds zijn advocatenkosten. Behalve hijzelf zitten er nog drie Nederlanders in zijn gevangenis. Die ziet hij bij de bezoeken van de Nederlandse ambassade.

Hoger beroep Joran Van der Sloot in juni
Hoger beroep Joran Van der Sloot in juni (Foto: ANP)