Van Marwijk: "Het wordt tijd dat Elia naar zichzelf kijkt"

Maarten (rubbereend)

Eljero Elia is nog altijd ver verwijderd van zijn topvorm. De buitenspeler van Werder Bremen kan nog niet imponeren in Duitsland. Bert van Marwijk hoopt op beterschap.

De oud-bondscoach deed tijdens het WK in Zuid-Afrika nog een beroep op Elia, die ook in de finale nog minuten kreeg. Van Marwijk is een liefhebber van de buitenspeler. "Maar het wordt tijd dat hij naar zichzelf kijkt", zegt de nu werkloze trainer tegen Voetbal International. Van Marwijk ziet een terugkerend euvel met Elia en zijn trainers.

"Een paar jaar geleden was hij nog een toptalent. FC Twente, Oranje, daarna een goede periode bij HSV, maar ook daar had hij problemen met de trainer. Je hebt voetballers die je overal kunt neerzetten en zich nergens wat van aantrekken, die presteren overal goed", aldus de voormalige keuzeheer van Oranje.

"Je hebt ook spelers die heel gevoelig zijn voor alles wat er gebeurt in hun directe omgeving en het vertrouwen moeten voelen. Elia is zo'n type. Hij is introvert en gevoelig, hem moet je zien te raken. Maar je kunt moeilijk steeds de trainers overal de schuld van geven. Hij moet heel kritisch in de spiegel kijken, alleen dan kan hij zijn carrière redden. Dat kan hij alleen zélf doen", besluit Van Marwijk.