Externe experts stellen regeerprogram Italië voor

anoniem_22072019025900

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft de hulp van twee teams van externe adviseurs ingeroepen om de kabinetsformatie vlot te trekken. De beide teams moeten een regeerakkoord op hoofdlijnen opstellen dat kan rekenen op een meerderheid in het parlement. Wie de president voor die taak heeft gevraagd liet hij zaterdag nog in het midden.

Napolitano verzekerde bovendien dat hij zijn ambtstermijn uitdient, melden Italiaanse media. Hij maakte korte metten met de geruchten dat hij op een voortijdig aftreden broedt om zo nieuwe verkiezingen en een doorbraak in de politieke impasse te forceren. De zittingstermijn van het staatshoofd loopt op 15 mei af.

De president suste de groeiende zorgen in binnen- en buitenland over de patstelling waarin de regeringsvorming is beland. Napolitano sprak de hoop uit middels een nieuwe overlegronde het dode punt te overwinnen. Ook wees hij erop dat de interim-regering van premier Mario Monti nog altijd het vertrouwen van het parlement geniet, en daarmee een 'element van zekerheid' vormt.