Helft studenten moe, gestrest of depressief

anoniem_22072019025900

De helft van de studenten kampt tijdens zijn studie met psychische klachten. Stress, vermoeidheid en depressie komen het meeste voor, concludeert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) uit een onderzoek onder elfhonderd studenten.

Ruim een kwart (28 procent) zegt dat de studiedruk de belangrijkste oorzaak van hun klachten is. Zo zou de studie te veel van hen eisen. Veel studenten zouden moeite hebben met het combineren van studie en werk om financieel rond te komen.

Vooral studenten aan de hogeschool en vrouwelijke studenten geven aan last te hebben van psychische klachten. Hogescholen en universiteiten moeten studenten volgens LSVb-voorzitter Kai Heijneman beter begeleiden. Onder medestudenten zou het onderwerp nog altijd moeilijk bespreekbaar zijn.

EenVandaag besteedt zaterdagavond aandacht aan het onderzoek. Daarin zegt een student dat het beter is een been te breken of dyslexie te hebben. "Daar heeft iedereen begrip voor. Als je zegt: ik heb iets geestelijks dan weten mensen niet hoe ze ermee om moeten gaan."