Nachtwacht terug naar eigen zaal

Redactie

De Nachtwacht is woensdagochtend na ruim negen jaar teruggebracht naar zijn eigen zaal in het Rijksmuseum. De verhuizing van het meesterwerk van Rembrandt naar het hoofdgebouw van het museum begon om 11.00 uur.

Het 4,54 meter brede en 3,79 meter hoge schilderij weegt ongeveer 170 kilo. Het meesterwerk is voor de verplaatsing eerst in een houten frame geplaatst, en vervolgens in een speciale beschermhoes gezet die de temperatuur en luchtvochtigheid reguleert. De hoes weegt driehonderd kilo.

Het bijna vijfhonderd kilo zware geheel wordt vanaf de Philipsvleugel, die de afgelopen jaren geopend was toen de rest van het museum werd verbouwd, op een speciale kar richting het hoofdgebouw gereden. Rond het middaguur wordt het schilderij omhoog getakeld, het Rijksmuseum in. De politie ziet toe op het transport. De omgeving is afgesloten voor publiek.

De verplaatsing geldt als symbolisch sluitstuk van de verhuizing, die in september begon. Vijftig museumwerkers zijn sindsdien bezig het museum in te richten met achtduizend voorwerpen, waarvan De Nachtwacht een van de laatste is. Het Rijksmuseum wordt op 13 april heropend door koningin Beatrix.

De Nachtwacht werd eind december 2003 overgebracht naar de Philipsvleugel. Het was de derde keer dat het doek het museum verliet. De laatste keer was in 1939.