Sugar Lee Hooper overleden door medische missers

Redactie

Sugar Lee Hooper is overleden door medische fouten. Dat blijkt uit een rapport van UMC Utrecht, schrijft De Telegraaf. "Ons past enkel nederigheid wat betreft het overlijden van Marja van der Toorn", zegt Joop Hendriks, voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuis Bronovo, in de krant.

Hendriks geeft toe dat er fouten zijn gemaakt en zegt dat er lering uit is getrokken. "Naar aanleiding van het deskundigenrapport hebben we een verbeterplan opgesteld", vertelt hij. "We zijn via onze verzekeraar tot een financiële schikking gekomen, al begrijpen we dat geld het verlies van een geliefde uiteraard nooit kan compenseren."

Andrea van der Kaap, partner van de in 2010 overleden zangeres, is nog steeds kapot van het verlies. "Ik ben mijn grote liefde kwijtgeraakt door een aaneenschakeling van fouten. Deze intense pijn zal ik de rest van mijn leven voelen."

Sugar Lee Hooper belandde in het ziekenhuis nadat ze haar heup had gebroken. Volgens Andrea heeft de anesthesioloog grote fouten gemaakt. "Marja was heel angstig en wilde niets van de operatie meekrijgen", zegt ze tegen de krant. "Daarom gaf hij haar een ruggenprik in combinatie met matige tot diepe sedatie, dat is het verlagen van de staat van het bewustzijn. Maar dat is een heel verkeerde keuze geweest."

Advocate mr. Peeters vertelt dat de verdoving beperkt moet blijven tot het onderlichaam. "Waardoor de ademhalingsspieren niet worden belemmerd. Het deskundigenrapport stelt dat deze voorzorgsmaatregelen niet zijn getroffen, waardoor het mis is gegaan."

Naar aanleiding van het rapport zijn beide partijen om de tafel gaan zitten. Volgens Peeters vertelde de anesthesioloog dat hij deed wat hem toen het beste leek. "Wel gaf hij toe dat het rapport stelt dat hij anders had moeten handelen. Het Bronovo heeft na de uitkomsten van het rapport aansprakelijkheid erkend." De nabestaanden dienen alsnog een klacht in bij het medisch tuchtcollege.