Ace Ventura-regisseur hekelt Hollywood

Borizzz

Tom Shadyac denkt niet dat hij ooit nog een grote Hollywoodfilm wil maken. "Ik ben gaan inzien hoe leeg en kunstmatig Hollywood is en houd me nu liever met andere dingen bezig", zegt de ooit zo succesvolle regisseur van de Ace Ventura-films tegen Novum Nieuws. De filmmaker kreeg enkele jaren geleden een ernstig ongeluk en besloot daarna zijn leven grondig te herzien.

In zijn nieuwe documentaire I Am is te zien hoe Shadyac de wereld bekijkt. Hij praat met politieke en spirituele leiders, intellectuelen en zakenmensen over wat er mis is met de wereld en hoe de mensheid daar iets aan kan doen.

"Het werd me duidelijk hoe vergankelijk succes is en hoe Hollywood mensen in feite uitbuit en weggooit", vertelt de inmiddels 54-jarige Shadyac. "Ik besefte me vooral dat ik mijn succes aan de verkeerde dingen had afgemeten."

"Ik sta bekend als de man die Jim Carrey heeft ontdekt", zegt Shadyac, die in 1994 de komedie Ace Ventura: Pet Detective maakte waarmee de komiek Carrey definitief doorbrak als filmacteur. Ook maakte Shadyac films als The Nutty Professor en Evan Almighty met comedygrootheden Eddie Murphy en Steve Carell.

"Die films hebben me vele prijzen en miljoenen dollars opgeleverd, maar ik merkte steeds meer dat ik niet werkelijk gelukkig was", zegt Shadyac. "Ondanks alle antiek en prachtige, dure kunstwerken bleef mijn landhuis een lege bedoening. Zo voelde ik mijzelf ook."

In 2007 kreeg Shadyac een fietsongeluk waarbij hij een zware hersenschudding opliep. De revalidatie duurde maanden, zeker toen bleek dat de filmmaker ook leed aan een zware depressie, een bekend bijverschijnsel van dergelijk hersenletsel. Tijdens die zwarte periode werd hem duidelijk dat hij het over een andere boeg wilde gooien.

Shadyac plaatst ook grote vraagtekens bij de westerse wetenschap waar zo veel mensen bij zweren. "Het wordt steeds duidelijker dat we eigenlijk heel weinig weten en dat onze 'wetenschap' maar een halve waarheid is. Veel dingen zijn veel minder zeker dan ze nu lijken."

Als voorbeeld noemt Shadyac emotionele stralingen. "Het is aantoonbaar dat emoties stralingen teweegbrengen waar andere mensen op reageren. Zo word je dus ongelukkig of raak je uitgeput als iemand in je omgeving dat is. Maar ook andere organismen reageren hier op." In I Am is te zien hoe yoghurtbacteriën in een petrischaaltje naast Shadyac meer of minder elektrische stroom doorlaten als hij wordt herinnerd aan onplezierige zaken als zijn echtscheiding.

"Het is duidelijk dat alle levensvormen met elkaar in verbinding staan", zegt Shadyac. "Dat wordt al jaren geroepen, maar nu is het pas wetenschappelijk aantoonbaar. Het is jammer dat het zo newage-achtig klinkt, want het is inmiddels dus juist niet meer zweverig."

Shadyac is ervan overtuigd dat hij de juiste keus heeft gemaakt door afscheid te nemen van het grote geld in Hollywood. "Ik volg mijn hart meer en ben nu authentieker. Ik maak weer contact met mensen. Volgens mij ben ik nu succesvoller dan toen ik nog kaskrakers regisseerde."

Dat wil niet zeggen dat Shadyac klaar is met films maken. "Absoluut niet, ik zit juist weer vol passie en creativiteit. Maar ik zal wel kleinere, persoonlijker films maken. Een derde Ace Ventura zit er wat mij betreft niet in."

Na dit interview werd bekend dat Shadyac de Amerikaanse remake van de Franse komedie Intouchables wil maken voor de gebroeders Weinstein. Daarmee zou zijn rentree in Hollywood wel een feit zijn. De film, over een verlamde Franse aristocraat en zijn Senegalese verzorger, was een van de grote verrassingen van vorig jaar en leverde wereldwijd ruim 426 miljoen dollar op.

I Am verschijnt woensdag op blu-ray en dvd.


Ace Ventura-regisseur hekelt Hollywood (Foto: Novum)